naar de startpagina

Enkele voorbeelden uit de muziek van Bach                                                            [ stop muziek ] [ terug ]

 • Bach hergebruikte zijn muziek nogal eens (parodiŽren). Een normaal gebruik in die tijd. Zeker begrijpelijk bij zijn enorme productie en het feit dat hij voor allerlei gelegenheden -soms in korte tijd- muziek moest produceren. In allerlei kantaten vindt men melodieen uit andere. Goed voorbeeld is het Weihnachtsoratorium waarin waarin hij vele stukken uit drie verschillende andere wereldlijke kantaten bijeen bracht.
  Een ander voorbeeld is de prachtige en bekende aria "Erbarme dich" uit de Matthaeus Passion. De basismelodie vind je ook terug in zijn sonates voor viool en klavecimbel. Er zijn onderzoekers, die stellen dat Bach "wereldse" melodieŽn wel voor geestelijke muziek gebruikte, maar nooit andersom. Er zijn aanwijzingen dat dit toch niet waar is, hetgeen onder andere uit de geschiedenis van de Matthaeus Passion zou blijken.
  - vergelijk de vioolsonate met het "Erbarme dich"
  - de hele sonate voor viool
  - de hele aria "Erbarme dich"
 • Speciale uitvoeringen van Bach zijn die van Glenn Gould. Een Canadees pianist (1932 - 1982). Hij was nogal omstreden. Gould speelde Bach op zeer eigenzinnige en gepassioneerde wijze op de piano, een instrument dat niet uit Bachs' tijd was en dat hij nooit gebruikt heeft. Toch is het boeiend en meeslepend om te horen. Bekend is zijn meeneuriŽn tijdens het spelen. Dat hoor je dus ook op iedere opname: Gavotte uit de Franse Suite nr. 6 (BWV 817).   
 • Bach is van alle tijden. Hier een "eigentijds" voorbeeld. Een prachtige ver"jazz"ing is van Jack Loussier die een aantal stukken van Bach transponeerde naar jazz-uitvoering voor piano, bas en drums. Het was overigens ook mijn eerste persoonlijke kennismaking met Bach: zijn LP "Play Bach aux Champs Elysee". Hieruit zijn Allegro uit het "Italiaans Concerto" (BWV 971). Vergelijk het met de oorspronkelijke uitvoering door Gustav Leonhard, de Nederlandse Bachnestor van dit moment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ naar boven ]

[ terug ]